Să acționăm pentru o Europă mai sălbatică

Avansarea și extinderea reintroducerii naturii sălbatice, sau resălbăticire (rewilding), în toată Europa

Hans Koster

Să acționăm pentru o Europă mai sălbatică

Avansarea și extinderea reintroducerii naturii sălbatice, sau resălbăticire (rewilding), în toată Europa

Solicităm existența unei Europe mai sălbatice care să contribuie la atenuarea actualelor situații de urgență climatică și naturală care să creeze noi oportunități pentru continent.

 

Eforturile de conservare din ultimii 30 de ani, în Europa și globale, au demonstrat că protejarea naturii existente pur și simplu nu este suficientă. Considerăm că recuperarea la scară largă a naturii sălbatice – bazată pe principii de resălbăticire – ar trebui să fie o prioritate esențială în politica UE.

Un număr din ce în ce mai mare de inițiative de reintroducere a speciilor câștigă teren și oferă rezultate în toată Europa. Nu a existat niciodată o necesitate mai mare de a înainta și de a extinde resălbăticirea prin metode concrete.

Alătură-te creării unei Europe mai sălbatice, ce va oferi beneficii pe care le putem împărtăși cu toții!

Acționează
Citește mai mult
Alătură-te și distribuie
Citește mai mult
Principiile resălbăticirii
Citește mai mult

Apel la acțiune

 

Ca să reușim acest lucru invităm:

Cetățenii

să îmbrățișeze reîntoarcerea naturii sălbatice și a animalelor sălbatice, beneficiind de peisaje diverse mai sălbatice și bucurându-se de abundența de animale sălbatice care se pot deplasa liber în întreaga Europă.

Politicienii și factorii de decizie

pentru a face restaurarea ecologică pe scară largă o prioritate de top ca parte a European Green Deal (Acordului Verde European) și a politicilor naționale, promovând și folosind principii de re.sălbăticire.

Finanțatorii, investitorii și asiguratorii

să ajute creerea unui cadru financiar fezabil, posibil și investibil, precum și la susținerea inițiativelor de resălbăticire la scară mare în cadrul peisajelor pe sol și marine prin diferite forme de finanțare.

Administratorii de apă, companiile de energie și navigație

sunt initați în a elimina barierele artificiale, îmbunătățind viața naturii sălbatice, regimuri naturale de inundații și soluții bazate pe natură prin crearea căilor navigabile libere.

Administratorii râurilor

pentru a restabili zonele inundabile naturale pentru a reduce riscul de inundații și a depozita apa în bazinele superioare pentru perioadele de secetă.

Administratorii de apă și de zone umede

trebuie să preia conducerea pentru restaurarea zonelor umede și restaurarea turbilor ca locuri de depozitare a carbonului, diminuând astfel impactul schimbărilor climatice.

Administratorii costieri și marini

pentru a reduce obstacolele, cum ar fi structurile de apărare a coastei și practicile de pescuit industrial, pentru recuperarea vieții costaliere și marine și pentru a stabili zone de pescuit, contribuind astfel la diminuarea provocărilor precum creșterea nivelului mării și a temperaturilor.

Administratorii de pământ și factorii de decizie

să adopte pășunatul natural, facilitat de un sistem de reglementare financiar și de susținere furnizat de Comisia Europeană și efectuat la nivelul statelor membre ale UE.

Silvicultorii și administratorii de păduri

să conducă la o tranziție către peisaje forestiere mai sălbatice prin adoptarea unei strategii de silvicultură bazate pe ecologie, protejând zonele neutilizate și coridoarele din peisaj, protejând toate pădurile seculare și virgine și permițând erbivorelor (semi) sălbatice să își joace rolul lor ecologic.

Administratorii și vânătorii de animale sălbatice

pentru a ajuta la refacerea populațiilor diverse de animale sălbatice prin crearea de zone fără preluare a vânatului și prin sprijinirea măsurilor de creștere a populației.

Producătorii de energie

pentru a asigura că locurile sălbatice și procesele naturale nu sunt restricționate de trecerea la o societate fără consum de carbon. Acest lucru se referă în special la impactul negative al producției de biomasă, a fermelor eoliene și a câmpurilor solare.

Operatorii de turism, antreprenorii și managerii de arii protejate

pentru a îmbrățișa oportunitățile de resălbăticire care oferă dezvoltarea economiilor bazate pe natură.

Comunicatorii și mass media

pentru a amplifica numărul poveștile despre resălbăticire și pentru a iniția dialogul legat de resălbăticire la toate nivelurile.

Oamenii de știință și cercetătorii

să efectueze cercetări legate de resălbăticire și să monitorizeze impactul, sporind astfel rezultatele de reintroducere a speciilor și salvării habitatelor.

Liderii ONG-urilor, organizații ale societății civile și grupuri de acțiune

să ia parte la acțiunea de resălbăticire și să practice resălbăticirea precum soluție la urgențele climatice și de biodiversitate din Europa.

 

Alătură-te și distribuie

 

Vă încurajăm pe toți cei pasionați de natura sălbatică europeană să îmbrățișeze și distribuie această chemare la acțiune pentru o Europă mai sălbatică.

 

Mark Hamblin/ Wild Wonders of Europe

Organizații:
Alăturați vă invitației noastre

invităm organizații să co-semneze această invitație la acțiune. Trimite-ți-ne un e-mail care să conțină logo-ul dac ai vrea să îți alături organizația nouă.

Contactează-ne

Tuturor:
Distribuiți această invitație la acțiune

Vă rugăm distribuiți această invitație la acțiune prin folosirea imaginii de mai jos împreună cu hashtagul #CallForAWilderEurope.

Join Our Call to Action for a Wilder Europe

De ce acum?

 

Nu a existat niciodată o nevoie mai mare de a avansa și de a îmbunătăți practicile de resălbăticire.
Avem nevoie de un apel la acțiune pentru resălbăticire acum, deoarece:

Comisia Europeană pregătește un European Green Deal (Acord Verde European) – o ocazie istorică de repoziționare pe agenda politică a resălbăticirii.

Soluțiile bazate pe natură sunt acum recunoscute și înțelese ca factor esențial în discuțiile politice referitoare la biodiversitate și climă, cu 2021–2030 fiind declarat deceniul ONU privind restaurarea ecologică.

Comisia Europeană pregătește o nouă strategie a UE pentru biodiversitate pentru 2020–2030, în care resălbăticirea ar trebui recunoscută drept legitimă, inovatoare și o abordare modernă pentru restaurarea ecosistemelor și speciilor

Un număr tot mai mare de țări europene (cum ar fi Germania, Franța, Republica Moldova) Regatul Unit și Finlanda) au pregătit sau pregătesc politici, declarații sau principii cu privire la resălbăticie, pământ care se sălbăticește dingur și natură sălbătică în general.

Un număr din ce în ce mai mare de inițiative de resălbăticire câștigă teren și furnizează rezultate în toată Europa.

Tinerii cer un viitor diferit, în care oamenii coexist cu natura și sistemele naturale permit comunităților să prospere. Vrem să dăm putere oamenilor – în special generațiilor tinere – pentru a ajuta la restabilirea proceselor naturale.

Ce este resălbăticirea?

 

Răsălbăticirea este un mod inovativ și inspirațional de refacere a naturii sălbatice a Europei. Permițând proceselor naturale să recreeze și să îmbunătățească ecosistemele, resălbăticirea poate revitaliza pământul și marea, contribuind la ameliorarea unora dintre cele mai presante provocări ale societății și la creerea de spații în care natura și oamenii pot prospera în armonie.

 

Resălbăticirea se referă și la modul în care gândim. Este vorba despre a înțelege că suntem doar o specie dintre multe altele, legate între ele într-o rețea complexă de viață care ne conectează cu atmosfera, cu vremea, cu mareele, cu solul, apa dulce, oceanele și cu orice alte viețuitoare de pe planetă.

Grzegorz Lesniewski

Principiile resălbăticirii

 

Practicanții de reintroducere a speciilor din întreaga Europă au co-formulat un set de principii care caracterizează și ghidează resălbăticirea într-un context european. Toate sunt la fel de importante:

JUAN CARLOS MUÑOZ ROBREDO

Oferirea de speranță și scop

Răsălbăticirea generează viziuni ale unui viitor mai bun pentru oameni și natură care inspiră și împuternicește. Narațiunea resălbăticirii nu numai că spune povestea unei zile de mâine mai bogate, mai vitale, dar încurajează și astăzi acțiunea concretă și colaborarea.

Staffan Widstrand / Rewilding Europe

Oferirea de soluții bazate pe natură

Prin furnizarea și îmbunătățirea soluțiilor bazate pe natură, rewilding-ul poate contribui la atenuarea provocărilor de mediu, sociale, economice și climatologice.

Staffan Widstrand

Gândirea creativă

Răsălbăticirea înseamnă a acționa în moduri inovatoare, oportuniste și antreprenoriale, cu încrederea de a învăța din eșec.

Andrey Nekrasov

Conservarea complementară

Prin îmbunătățirea naturii sălbatice și a multitudinii sale de beneficii la toate etapele, resălbăticirea completează metodele mai consacrate de conservare a naturii.

Nuno Sá / Wild Wonders of Europe

Lăsăm natura să conducă

Resălbăticirea permite proceselor naturale restaurate să ne modeleze peisajele de pe uscat și marine într-un mod dinamic. Acest lucru ne va permite să intervenim mai puțin în natură în viitor.

STAFFAN WIDSTRAND

Lucrăm la scara naturii

Resălbăticirea înseamnă a lucra la scară pentru a reconstrui diversitatea și abundența faunei sălbatice și a oferi proceselor naturale posibilitatea de a spori rezistența ecosistemului.

Staffan Widstrand

Oamenii sunt cheia

Resălbăticirea îmbrățișează rolul oamenilor – și conexiunile lor culturale și economice cu pământul – care lucrează în ecosisteme efervescente, pline de habitate naturale.

Staffan Widstrand / Rewilding Europe

Construim economii bazate pe natură

Prin îmbunătățirea vieții sălbatice și a ecosistemelor, resălbăticirea oferă noi oportunități economice prin furnizarea de mijloace de trai și venituri bazate pe natură.

Dan Dinu

Acțiuni bazate pe context

Abordarea rewilding începe cu o cunoaștere pe termen lung a mediului și istoriei culturale dintr-un anumit loc. Ținând cont de realitățile culturale, politice și fizice ale peisajelor diverse prin eforturile de resălbăticire.

Bogdan Comanescu

Lucrăm împreună

Construirea coalițiilor și oferirea de sprijin bazat pe respect, încredere și valori împărtășite. Conectarea oamenilor din toate mediile pentru a co-crea moduri inovatoare de rewilding și de a oferi cele mai bune rezultate pentru comunități și natura sălbatică.

Roy Beusker

Schimb de cunoștințe

Schimbul de cunoștințe și expertiză pentru a perfecționa în mod continuu cele mai bune practici de resălbăticire și pentru a obține cele mai bune rezultate.

Parteneri inițiatori:

 

Avizat de:

 

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.